Onhan se pienestä pitäen kiinnostanut. Ja on tullut pikkuisena räpsittyä useita kuvia kukkasista ja milloin mistäkin, vanhalla filmikameralla (elettiin vielä aikaa, jolloin digikamerasta ei oltu kuultukaan).

Nyt on useampi vuosi ja tuhansia kuvia takana digipokkarilla kuvailua. Totta kai se kiinnostaa, onhan se mitä mainion tapa ikuistaa hetkiä, tunnelmia, ajatuksia ja muistoja elämän varrelta.

Internetistä löytyy harrastelija valokuvaajille, sekä valokuvauksesta kiinnostuneille, toinen toistaan mainiompia opastussivustoja, sekä sivuja, joille jokainen voi ladata kuviaan ilmaiseksi toisten katseltaviksi ja kommentoitaviksi. Tämä onkin mitä mainion tapa saada kuvistaan positiivista ja kehittävää palautetta valokuvausta jo pitkään harrastaneilta konkareilta.

Mistä siis aloittaa?

Google on ystävä. Pelkällä suomenkielisellä "valokuvaus", hakusanalla löytyy noin 1 300 000 osumaa. Kun muutetaan hakusana englantiin (photografing), löytyy tuloksia noin 5 620 000.

Hakemansa mukaan kannattaa etsiä eri hakusanoilla, "valokuvaus vinkkejä", "vinkkejä kameran ostoon", "valokuvaus kiinnostaa", "valokuvauksen perusteet", vain mielikuvitus on rajana.

Ensimmäistä kameraa ostettaessa kannattaa pitää mielessä, että mitä sillä sitten aikoo kuvata. Yleishyviin nettikuviin soveltuvia kohtuu pokkareita saa jo sadallakin eurolla. Ne ovat kivan pieniä, ja kulkevat helposti mukana vaikka taskussa tai laukussa. Vaan entä jos haluat enemmän? Eihän noilla pokkareilla zoomailla kauas, oteta lähikuvia eläimistä/hyönteisistä/kukkasista/kivistä yms.. Siinä vaiheessa kannattanee ottaa harkintaan digijärjestelmäkamera.

Halvimman kunnollisen "järkkärin", saa n. 500e panostuksella. Tälläisilla kameroilla aloittelijakin pääsee loistavasti alkuun, ja oppii perusteet. Kuvissa näkyy laatu, eikä tarvitse harmitella, kun joka kuva tärähtää. Myöhemmin harrastuksen ja mielenkiinnon kasvaessa, voi sitten järkkäriään rakennella mieleisekseen. Järjestelmäkameroihin on saatavilla paljon erilaisia putkia, eri kuvausmenetelmiä varten.  Näiden hinnat pyörivät usein siinä 200e->

 

Deviantart, on englanninkielinen, hyvin suosittu valokuvassivusto, jonne jokainen voi ilmaiseksi rekisteröidä nimimerkin, sekä ladata kuviaan toisten arvosteltaviksi.

http://ronsku92.deviantart.com/

Yllä suora linkki omaan deviantart: kansiooni. Huomatkaahan, että kaikki kuvat on otettu n.150e Olympuksen pikkupokkarilla. Eli tällaisen laatuun pääsee jo pienelläkin panostuksella.

Valokuvauksessa oma alansa on kuvan jälkikäsittely. Kontrasti, koko, rajaukset, tarkennukset, korjaukset, värinsäädöt..

Photofiltre on ilmainen, suomenkielinen ja hyvin simppeli kuvankäsittely ohjelma, jolla kuka tahansa pääsee alkuun. Silti siinä on hyvin useita eri toimintoja, joilla saa aikaan hyvääkin tulosta.

Kuvankäsittelyn kärkisijaa vetää Adoben Photoshop, niin ammattilaisten, kuin laatuun panostavien harrastelijoidenkin suosiossa. Kuvienkäsittely mahdollisuudet lähes rajattomat, joskin aloittelijan ehkä vaikea oppia tyhjältä pöydältä, ellei aiempaa kokemusta kuvankäsittelystä. Aidon ohjelmiston hinta on suolainen yksityishenkilöille. Vaan uskaltaisin väittää, että reilusti yli puolet yksityisistä photarin käyttäjistä, on omansa ladannut P2P verkkojen välityksellä.