Digikameroiden suurin myyntihuippu alkaa eittämättä olla taakse jäänyttä aikaa. Kuitenkin markkinoille pompahtelee koko ajan toinen toistaan parempia ominaisuuksia tarjoavia malleja eri valmistajilta. Hinnat polkeutuvat alas vauhdilla, ja nykyään kunnollisen digijärjestelmäkameran saa jo reilulla neljälläsadalla. Halvimmat digipokkarit kiikkuvat viidessäkympissä, eli jos valokuvaus kiinnostaa, niin pikkupokkarin hankinta ei ole varmasti rahallisesti este, ja pääseehän niillä jo harrastuksessa alkuun.

 

Valokuvauksen aloittaminen

Valokuvauksen aloittaminen ja alkuun pääseminen onnistuu mukavasti, vaikkei se kalusto ensi alkuun parhaimmasta päästä olisikaan. Henkilökohtaisesti olen nähnyt lukuisia valokuvauksen harrastajia, joilla käytössään ~100e kiinalainen pikkupokkari, mutta kuvat silti parempia, kuin monilla kalliimman kaluston omaavilla. Sen joko osaa tai ei, on osattava löytää mielenkiintoiset kuvauskohteet, jaksettava yrittää tarpeeksi kauan, jotta kuva onnistuu. Kaikilta se ei vaan onnistu. Asetelma on osattava sommitella oikein kuvaan, ja valaistuksen täytyy onnistua. Vaatimuksia hyvälle kuvalle on paljon.

 

Digidigi

Kyllähän se kameroiden ”digistyminen” mullisti koko harrastuksen. Muutamassa vuodessa valokuvaajat, harrastajat, sekä satunnaiskuvaajat jättivät filmikameransa pölyttymään kaappiin. Eikä suotta, digikamerat tekivät koko kuvausprosessista paljon helpomman, sekä tarjosi kuvaajille lukuisia uusia mahdollisuuksia. Kuvia voitiin räpsiä satoja, ja jättää vain onnistuneet otokset jäljelle kehitettäviksi. Kuvia voidaan muokata koneella, rajata uudestaan ja korjata. Tuhansia valokuvia voidaan arkistoida tietokoneelle, myöhempää tarkastelua varten.

 

Vaihto järjestelmäkameraan?

Jos olet tähän mennessä kuvaillut vain digipokkareilla, on järjestelmäkameraan vaihtaminen varmasti jännittävä kokemus. Valitsitpa järjestelmäkamerallesi lähes minkä tahansa merkin/mallin, tulee kuviesi laatu parantumaan. Valokuvauksestakin saattaa kiinnostua aivan uudella tavalla uuden kameran myötä. Tuohan se järjestelmäkamera sellaista ammattimaista tuntua, vaikkei aivan kalleimmasta päästä olisikaan.

Järjestelmän mukanaan tuomat ominaisuudet

Järjestelmäkamera tuo mukanaan lukuisia uusia ominaisuuksia ja vaihtoehtoja sinulle kuvaajana. Jos käytät pelkästään kameran automaattisia toimintoja ja paketin mukana tullutta objektiivia, ei kuvaaminen todennäköisesti eroa suuriltakaan osin digikamerasta.  Jos kuvaus kiinnostaa enemmän, ja todella jaksat paneutua opiskelemaan valotuksen asetuksia, ja muita tärkeitä manuaaliasetuksia, on mahdollista saada huomattavasti näyttävämpiä otoksia, sekä kuvaaminen myös vaikeissa olosuhteissa helpottuu.

Järjestelmän erot

Kun ainoastaan digipokkareilla kuvanneelle isketään järjetelmäkamera ensimmäistä kertaa käteen, ovat ensimmäiset ajatukset todennäköisesti, iso, painava, kömpelö. Kuitenkin näihin ominaisuuksiin tottuu hyvin pian, ja niitä oppii arvostamaan. Eihän se mahdu taskuun, ja todennäköisesti perhelomalle lähtevän on miellyttävämpää kantaa taskussaan pientä ja kevyttä pokkaria. Kuvattaessa järjstelmäkamera on kokonsa vuoksi myös ”näkyvämpi”, ja tästä johtuen kuvattavat saattavat aristella sen nähdessään. Kuitenkin järjestelmäkameralla kuvaavat saavat takuuvarmasti enemmän kunnioitusta ja mielenkiintoa osakseen, kuin kännykän kameralla kuvaavat.

 

Merkki

Järjestelmäkameravalmistajia löytyy nykypäivänä useita. Ja vielä kun lasketaan näiden valmistajien eri kameramallit, voidaan sanoa että valinnanvaraa ainakin riittää. Tällä hetkellä kaikki valmistajat tekevät varsin laadukkaita järjestelmärunkoja, eikä kuvanlaadussa eri merkkien välillä ole huomattavia eroja. Päätöstä tehdessä on siis takerruttava muihin kameroiden välillä piileviin eroihin kuten, säädettävien asetusten määrästä, sarjakuvauksen nopeudesta yms. Tulevaisuuteen kannattaa myös katsoa ja tarkistaa kameraan saatavilla olevat objektiivit, sekä niiden hinta ja laatutaso.

 

Järjestelmän kaikkien etujen hyödyntäminen vaatii käyttäjältä paljon opettelua. Ensi alkuun kannattaisi poiketa kirjaston kautta lainaamassa valokuvausoppaita, ja sen saloihin perehdyttäviä opuksia. Myös valokuvauskurssit ovat mielenkiintoisia ja opettavaisia kokemuksia, jos sellaiselle vain on mahdollisuuksia päästä.